CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog: Ion Druță (3 septembrie 1928 – 28 septembrie 2023)

Cu profund regret am aflat că scriitorul Ion Druță s-a stins în această dimineață, la Moscova.

Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodiște din raionul Dondușeni. A absolvit Școala de Silvicultură (1946), însă dragostea pentru carte l-a îndreptat spre Cursurile superioare de literatură de pe lângă Institutul „M. Gorki” din Moscova, pe care le-a absolvit cu succes în 1957. 

Om al Cuvântului, Ion Druță a scris, contribuind esențial la dezvoltarea artei şi culturii naţionale. A scris mulți ani la rând. De-a lungul lor, Ion Druță și-a asumat responsabil misiunea creatorului – cea de a investiga universul uman, de a descoperi omul, de a promova binele și frumosul, de a elogia sacrul. 

Opera sa exprimă esența și raţiunea de a fi a poporului nostru, ea e plină de dor și de dragoste, de sacru și de sublim, de bunătate şi ospitalitate. Omul lui Druță este cel care poartă cu sine, oriunde ar fi, credința, numele, istoria și dragostea pentru aproapele său. 

Debutează editorial cu volumul „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954) după care au fost „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Întoarcerea țărânii în pământ”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” și alte scrieri, ce fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane. 

Activitatea lui Ion Druță în domeniul literaturii și culturii a fost apreciată cu multiple distincții, titluri și premii. Scriitor al Poporului, maestrul a fost distins în 1967 cu Premiul de Stat al RSS Moldovenești. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1992 – membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. A fost inclus în lista celor zece scriitori din lume pentru anul 1990. 

În august 2008, lui Ion Druţă i-a fost acordat Premiul de Stat pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale. În septembrie 2009, maestrul Druță a devenit primul cavaler al ordinului „Bogdan Întemeietorul”. 

Scriitorul Ion Druță a fost ambasadorul cultural al Republicii Moldova, opera Domniei Sale fiind tradusă în zeci de limbi.

Exprimăm condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de condei și cititorilor.

Dumnezeu să-l odihnească în dreapta sa!