CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șefa statului a avut o întrevedere cu Odile Renaud-Basso, Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Președinta Maia Sandu a discutat astăzi cu Odile Renaud-Basso, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuțiile au vizat programele finanțate de BERD, și prioritățile de dezvoltare socio-economică ale țării. 

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Moldova, iar anul trecut a finanțat proiecte în valoare de 500 de milioane de euro. Banca investește în proiecte de infrastructură: drumuri, căi ferate, linii electrice, pentru a asigura o mai bună conectare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu a apreciat contribuția BERD la consolidarea securității și independenței energetice a Republicii Moldova. BERD oferă finanțare pentru achiziții de gaze din surse alternative, proiecte de eficiență energetică și sprijină eforturile țării în dezvoltarea cadrului legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile. 

Discuțiile s-au axat și pe proiectele de modernizare a serviciilor publice cum ar fi sistemul centralizat de încălzire, gestionarea deșeurilor și distribuția energiei electrice, având un impact direct asupra calității vieții cetățenilor. A fost abordată și importanța finanțării întreprinderilor mici și mijlocii, acestea reprezentând 98% din totalul companiilor din țară. În context, șefa statului a mulțumit conducerii Băncii pentru contribuția adusă la modernizarea Republicii Moldova și stimularea economiei acesteia.

Marți, 25 iulie, Președinta Maia Sandu și Președinta BERD, Odile Renaud-Basso, vor participa împreună la inaugurarea unui nou tronson al drumului național M3 Chișinău - Giurgiulești, construit cu sprijinul Băncii.