CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

„Pretextele invocate de comuniști sunt lipsite de temeiuri juridice și de substanță”

Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt și consilierul pentru comunicare publică al președintelui Nicolae Timofti, a susținut astăzi, 24 iunie a.c., un briefing de presă pe marginea demersului grupului parlamentar al PCRM prin care se solicită demisia șefului statului.

Vă prezentăm declarația de presă:

„Președintele constată că pe lista de priorități ale PCRM nu figurează evenimentul istoric ce urmează să aibă loc peste 3 zile, la Bruxelles, unde, la Consiliul European, va fi semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, un document care va așeza Republica Moldova pe o direcție de dezvoltare fără precedent în istoria țării noastre.

Președintele regretă că un partid care a condus destinele acestei țări vreme de 8 ani se detașează de proiectul european al Republicii Moldova (pe care anterior l-a susținut) și întreprinde măsuri cu scopul declarat de a torpila acțiunile de modernizare a Republicii Moldova.

Comuniștii pledează în schimb pentru menținerea Republicii Moldova într-un spațiu în care țara noastră se află de 24 de ani, răstimp în care a ajuns cea mai săracă țară din Europa, cu cele mai reduse pensii și salarii, și cu cele mai mari prețuri la gaze.

Cu privire la alegațiile de astăzi ale grupului parlamentar al PCRM:

Pretextele invocate de comuniști sunt lipsite de temeiuri juridice și de substanță.

În ceea ce privește statutul de neutralitate a Republicii Moldova, șeful statului a respectat cu strictețe, prin acțiunile sale, această prevedere constituțională.

E altceva că președintele consideră (și are dreptul la această opinie), că includerea acestei prevederi în textul Legii supreme a fost o greșeală.

Președintele susține, de asemenea, în acest context, că statutul de neutralitate a Republicii Moldova este încălcat prin menținerea pe teritoriul țării, a unei armate străine. Șeful statului se arată nedumerit că PCRM nu a luat atitudine publică față de această situație de încălcare flagrantă a statutului de neutralitate a țării.

Cu privire la limba română, președintele își întemeiază punctul de vedere pe părerea unanimă a mediului academic și pe decizia lămuritoare și irevocabilă în această privință a Curții Constituționale, în favoarea utilizării denumirii de limbă română.

După cum se cunoaște, Curtea a arătat că Declaraţia de Independenţă are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate”.