Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit astăzi, 1 iunie a.c., la Reședința de stat, un grup de elevi și profesori de la două instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană - Liceul teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol și Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol.
Șeful statului i-a felicitat pe elevi cu ocazia Zilei Internaționale a copilului, urându-le o vacanță frumoasă, plină de bucurii. Președintele țării și-a exprimat admirația față de curajul și demnitatea profesorilor, care în pofida unor condiții nefavorabile, educă tinerii din stânga Nistrului în spiritul dragostei de neam și țară.
Nicolae Timofti a condamnat acțiunile ostile ale administrației neconstituționale de la Tiraspol față de populația vorbitoare de limbă română din regiunea transnistreană. „Lezarea dreptului de a studia în limba maternă și interdicția difuzării posturilor de televiziune în limba română reprezintă dovada unor politici de deznaționalizare promovate de structurile ilegale din zona secesionistă, fapt pe care nu-l vom accepta niciodată”, a spus președintele țării.
Șeful statului a subliniat că buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului rămâne o prioritate a autorităților de la Chișinău.
Nicolae Timofti, însoțit de Prima Doamnă, Margareta Timofti, le-au oferit oaspeților un tur ghidat prin Reședința de stat și Reședința prezidențială. Copiii au descoperit sălile unde au loc întrevederile cu demnitarii străini sau unde persoanele merituoase sunt decorate cu distincții de stat. Președintele le-a prezentat elevilor biroul său, oferind detalii despre programul de lucru.
Ulterior, liceenii au prezentat un program artistic, din repertoriu făcând parte poezii și cântece în limba română.
Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, și Eleonora Cercavschi, directorul Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, au mulțumit șefului statului pentru preocuparea față de condițiile în care funcționează cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului, subordonate Ministerului Educației de la Chișinău.
Președintele Nicolae Timofti le-a oferit elevilor cărți și rechizite școlare, iar celor două licee câte un lot de carte în limbă română.
În regiunea transnistreană locuiesc 509.000 de persoane. Deși vorbitorii de limba română reprezintă 34 la sută din populație, procesul instructiv-educativ în instituțiile de învățământ are loc preponderent în limba rusă.
În instituțiile de învățământ preșcolar din regiunea transnistreană copiii sunt instruiţi în limba rusă - 90,2%, în limba română - 9,35%, în limba ucraineană - 0,5%.
Învăţământul preuniversitar din regiunea transnistreană se desfășoară astfel:
- în 114 şcoli (ceea ce reprezintă 81,8% din numărul total de elevi) studiile se fac în limba rusă;
- în 32 de şcoli (9,6% din elevi) studiile se fac în limba română (cu grafie chirilică);
- în 12 şcoli (5,5% din elevi) se studiază în limbile română (cu grafie chirilică) şi rusă;
- în 8 şcoli studiile se fac în limba română (cu grafie latină);
- în 3 şcoli (2,1% din elevi) se studiază în limbile ucraineană şi rusă;
- în 2 şcoli (1,0% din elevi) se studiază în limba ucraineană.
În stânga Nistrului funcționează 8 școli (aproximativ 2.000 de elevi), subordonate Ministerului Educaţiei de la Chișinău, în care procesul instructiv-educativ se desfășoară în limba română, conform programelor de studii şi curriculei naţionale a Republicii Moldova.