CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a efectuat o vizită oficială în Republica Turcia

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 18 decembrie a.c., la Palatul prezidențial din Ankara, o întrevedere cu președintele Turciei, Abdullah Gul, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Republica Turcia.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații.

(video: http://www.youtube.com/watch?v=OXLxxJL9t6U)

În cadrul discuțiilor, președintele Nicolae Timofti a pledat pentru extinderea relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Turcia. Cei doi șefi de stat au discutat despre necesitatea elaborării și semnării, în timpul apropiat, a unei Declarații comune privind stabilirea unui parteneriat strategic între țările noastre.

Președintele Turciei, Abdullah Gul, a estimat că volumul schimburilor comerciale bilaterale, evaluat la suma de 500 de milioane de dolari SUA, ar putea să se dubleze în urma semnării Acordului de Liber Schimb.

Nicolae Timofti a exprimat susținerea pentru elaborarea unor proiecte comune în domeniul agricol și cel energetic, precum și semnarea unui Acord de protecție socială a cetățenilor.

Cei doi oficiali au purtat discuții pe marginea procesului de integrare europeană, în care sunt angajate ambele state.

„Republica Moldova a parafat recent Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, un act istoric pentru țara mea, din punct de vedere politic și economic, iar Parlamentul European a recomandat statelor membre liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele turc Abdullah Gul a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul  de modernizare a țării în vederea ralierii la  standardele comunitare.

„Turcia are statutul de candidat, iar recent a semnat cu Uniunea Europeană Acordul de Readmisie și a început negocierile de liberalizare a vizelor europene pentru cetățenii turci”, a declarat Abdullah Gul.

Ambii președinți au estimat că Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia reprezintă o verigă solidă care fortifică relația de prietenie dintre Turcia și Republica Moldova. „Susținem eforturile de integrare a găgăuzilor în societatea moldovenească, cu păstrarea identității lor culturale și îmbunătățirea condițiilor social-economice din regiune”, a afirmat șeful statului.

Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat, totodată, regretul că anumiți lideri de la Comrat nu susțin politica oficială de apropiere de Uniunea Europeană și doresc inițierea unui referendum privind aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

În acest context, președintele turc Abdullah Gul a opinat că politica externă a unei țări trebuie să fie promovată în exclusivitate de organele centrale ale statului. „Toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din Găgăuzia, vor beneficia de efectele integrării în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Turciei.

Cei doi oficiali au salutat semnarea Acordului privind abolirea reciprocă a vizelor, document ratificat de Parlamentul Republicii Moldova și asupra căruia urmează să se pronunțe deputații Marii Adunări Naționale a Turciei.

Litoralul turcesc este cea mai populară destinaţie turistică pentru cetăţenii moldoveni, iar acest acord va facilita contactele interumane și va intensifica cooperarea agenților economici”, a apreciat președintele Nicolae Timofti.

(video: http://www.youtube.com/watch?v=DOMx91K0zYE)

Tot astăzi, președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, Cemil Çiçek, în cadrul căreia au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale inter-parlamentare, dar și în cadrul organizațiilor internaționale.

(video: http://www.youtube.com/watch?v=A7xNx1gXyrY)

Șeful statului a fost primit de prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, cu care a discutat despre consolidarea cooperării moldo-turce pe diverse planuri. Ministrul Culturii, Monica Babuc, a semnat cu omologul său turc un Acord de colaborare între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Ministerul Culturii și Turismului din Republica Turcia.

(video: http://www.youtube.com/watch?v=_oZ7pWhzuvI)

Președintele Nicolae Timofti își încheie vizita oficială în Turcia astăzi. Domnia sa a fost însoțit de Prima Doamnă, Margareta Timofti, parlamentarii Alexandru Stoianoglo și Petru Vlah, ministrul Culturii, Monica Babuc, precum și de consilieri prezidențiali.