CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere cu președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 23 iulie a .c., la Reședința de stat, o întrevedere cu președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre modalitățile de consolidare a relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, precum și despre situația din regiune.

Șeful statului a salutat prezența la Chișinău, în premieră, a unui președinte al Adunării Parlamentare NATO.

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile din Ucraina, care periclitează securitatea regională. Președintele țării a reiterat poziția Republicii Moldova față de situația din țara vecină, subliniind importanța respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Nicolae Timofti a declarat drept inacceptabilă exercitarea unor presiuni de ordin militar, politic sau economic în relațiile dintre state și a pledat pentru respectarea cu strictețe a principiilor dreptului internațional.

Președintele Timoftia arătat că prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării. „Rusia nu-și respectă angajamentele asumate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 de a-și retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele țării a declarat că mizează pe sprijinul NATO în vederea consolidării capacității de apărare și asigurare a securității Republicii Moldova. „Deschiderea unei reprezentanțe permanente NATO la Chișinău ar contribui semnificativ la desfășurarea programelor de cooperare bilaterală”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele Adunării Parlamentare NATO, Hugh Bayley, a subliniat importanța asigurării unui climat de pace și stabilitate în această regiune a Europei. Oficialul a arătat că nu există incompatibilități între statutul de neutralitate al Republicii Moldova și dezvoltarea unui parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică.

„NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău urmează să stabilească nivelul de cooperare cu Alianța. În ce ne privește, dorim să contribuim la consolidarea securității naționale a Republicii Moldova”, a spus Hugh Bayley.

Președintele Adunării Parlamentare a Alianței Nord-Atlantice a apreciat drept exemplară prestația contingentului Armatei Naționale în cadrul misiunii NATO de menținere a păcii din Kosovo, desfășurată sub egida ONU.

Hugh Bayley a salutat semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, exprimându-și convingerea că implementarea prevederilor acestui tratat va oferi doar beneficii cetățenilor moldoveni.

Din componența delegației, condusă de Hugh Bayley (Marea Britanie), fac parte vicepreședinții Adunării Parlamentare NATO, Daniel Bacquelaine (Belgia) și Karl Lamers (Germania), secretarul general, David Hobbs (Marea Britanie), președintele Comitetului pentru Știință și Tehnologie, Henrik Bliddal (Danemarca). Delegația desfășoară un turneu în cadrul căruia vizitează Republica Moldova, Ucraina  și Georgia.

Țara noastră este membră asociată a Adunării Parlamentare NATO din luna noiembrie 1994.