CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti a prezidat o ședință despre situația actuală din justiție

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a prezidat astăzi, 27 noiembrie a.c., alături de primul ministru, Iurie Leancă, o ședință despre situația actuală din justiție și organele de drept.

La reuniune au participat ministrul Justiției, Oleg Efrim, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, procurorul general, Corneliu Gurin, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, directorul Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, și alți demnitari.

Șeful statului le-a cerut responsabililor menționați, care au prezentat rapoarte privind activitatea instituțiilor pe care le conduc, să intensifice acțiunile de contracarare a abuzurilor și ilegalităților din sistem. Nicolae Timofti a pledat pentru folosirea tuturor metodelor legale pentru sancționarea și îndepărtarea din structurile de stat a funcționarilor cu probleme de integritate, care se fac vinovați de perpetuarea practicilor de corupție, protecționismului și admiterea imixtiunilor în procesele de anchetă și de justiție.

Președintele Timofti a subliniat că prestația instituțiilor cu atribuții în domeniul de drept și securitate națională este extrem de importantă pentru avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene, și a stăruit asupra îndeplinirii cu responsabilitate a angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat în fața Uniunii Europene.

Conducătorii instituțiilor de drept au primit sarcini concrete privind acțiunile pe care ar urma să le întreprindă în următoarea perioadă pentru îmbunătățirea situației din domeniu. De asemenea, a fost discutată necesitatea modificării actualei legislații de profil în acest scop.