CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a participat la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 25 iunie a.c., la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care a avut loc la București, România.

Președintele Nicolae Timofti a ținut un discurs în cadrul sesiunii la care au participat șefi de stat și de guvern, precum și reprezentanți diplomatici din România, Albania, Macedonia, Bulgaria, Muntenegru, Turcia, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Croația și Slovenia.

Șeful statului a subliniat importanța consolidării securității regionale în condițiile accentuării crizelor din apropiata vecinătate a Europei de Sud-Est. „Cred că în prezent, mai mult ca oricând, e important să avem „o voce unică”, prin care să transmitem semnale de solidaritate popoarelor din regiune și dorinţa noastră de a contribui la constituirea unui spaţiu comun al democraţiei şi prosperităţii în spirit european”, a spus Nicolae Timofti.

În alocuțiunea sa, președintele țării a pledat cauza integrării europene a Republicii Moldova. „Peste două zile, la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. După semnarea și ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a acestui document crucial și istoric, țara mea va intra într-o nouă etapă de dezvoltare.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va pune baza unei modernizări și europenizări temeinice multidimensionale a țării mele. Integrarea treptată pe piața internă a Uniunii, conform Acordului de liber schimb, va spori substanţial atractivitatea economiei moldoveneşti, creând astfel premise pentru o creștere economică durabilă.

Următorul nostru obiectiv - ambiţios, dar realizabil – este ca Republica Moldova să obţină o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Este un obiectiv care ne va motiva şi care ne va angaja şi mai mult în acţiuni concrete pentru implementarea reformelor interne”,  a declarat Nicolae Timofti.

La reuniune, șeful statului a purtat scurte convorbiri în cadru neoficial cu președintele României, Traian Băsescu, și Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere și Politica de Vecinătate, prezent la eveniment.

Din delegația oficială a Republicii Moldova au făcut parte secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, consilieri prezidențiali, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și Iurie Reniță, ambasadorul Republicii Moldova în România.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), inițiat de Bulgaria în 1996, are drept obiective de bază intensificarea relațiilor de bună vecinătate, consolidarea securității regionale și susținerea eforturilor membrilor săi de integrare în structurile europene.