Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 1 septembrie a.c., la Palatul Republicii, la cea de-a IX-a Reuniune Informală a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.
La întrunire participă miniştrii de Externe şi secretari de stat din cadrul MAE ale statelor membre UE, domnul Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, precum și doamna Federica Mogherini, desemnată pentru funcția de înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.
În cadrul reuniunii, președintele Nicolae Timofti a rostit un discurs în care a apreciat sprijinul acordat de partenerii occidentali în realizarea parcursului european al Republicii Moldova şi menţinerea ţării noastre pe lista priorităţilor politicii externe la nivelul Uniunii Europene.
Șeful statului a arătat că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a adus deja beneficii cetățenilor moldoveni, care de câteva luni călătoresc fără vize în Europa. Totodată, de la 1 septembrie a.c., când începe aplicarea provizorie a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, agenții economici vor putea să exporte produsele agricole în condiții mai avantajoase în UE.
Președintele și-a exprimat speranța că procedurile juridice din statele membre ale Uniunii Europene, necesare ratificării Acordului de Asociere, vor putea fi parcurse cât mai rapid posibil.
„Împărtășesc atenția pe care o acordați îndeplinirii de către Republica Moldova a angajamentelor asumate în ceea ce privește consolidarea statului de drept. Reforma justiției și combaterea corupției sunt și în centrul preocupărilor mele. La fel, se află în vizorul meu și asigurarea respectării tuturor standardelor referitoare la organizarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie curent. Îmi exprim speranța și încrederea că rezultatul acestora alegeri va consolida și mai mult orientarea pro-europeană a Republicii Moldova, pe care o împărtășesc și o promovez în exercițiul mandatului ce îmi revine”, a spus Nicolae Timofti.
Șeful statului s-a referit și la evoluțiile îngrijorătoare ale securității regionale, care pun în valoare importanța folosirii tuturor mecanismelor pentru asigurarea stabilității și securității țării. Nicolae Timofti a salutat sprijinul Uniunii Europene în vederea implementării reformei sectorului de securitate.
„Suntem martorii unor schimbări profunde, de ordin geopolitic, pe harta Europei. După 23 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, vedem cât de dramatice pot fi efectele provocate de încercările de aplicare în practică a drepturilor de care este normal să se bucure orice stat independent”, a spus președintele țării.
În acest context, Nicolae Timofti a reiterat poziția Republicii Moldova, care susţine ferm şi necondiţionat integritatea teritorială a statului vecin şi prieten, Ucraina.
„Regretăm profund pierderile de vieţi omeneşti şi pledăm pentru încetarea imixtiunilor de orice fel din afara ţării în războiul pe care îl duc forţele guvernamentale cu separatiştii sprijiniţi din est. Suntem ferm convinşi că doar poporul Ucrainei are dreptul să decidă în privinţa formei structurii de stat pe care o va avea această ţară în viitor. Organizarea statală a unei ţări este o chestiune de ordin intern”, a subliniat Nicolae Timofti.
În încheiere, șeful statului și-a exprimat încrederea că semnarea și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va contribui la consolidarea independenței Republicii Moldova, asigurând cetățenilor săi un viitor european.
Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană.