CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a efectuat o vizită de lucru în localitățile Cotul Morii și Nemțeni, raionul Hâncești

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a efectuat astăzi, 20 decembrie a.c., o vizită de lucru în localitățile Cotul Morii și Nemțeni, raionul Hâncești, afectate de inundații în vara anului 2010.

Șeful statului, însoțit de reprezentanți ai Guvernului, precum și de liderul PLDM, Vlad Filat, a inspectat cartierul nou din localitatea Nemțeni, iar în comuna Cotul Morii a vizitat Centrul comunitar, Centrul sanitar și Gimnaziul-grădiniță, unde s-a întreținut cu reprezentanții autorităților locale, dar și cu localnicii.

Într-un discurs ținut la gimnaziul din localitate, Nicolae Timofti a declarat că inundațiile din 2010 au reușit să mobilizeze cetățenii țării. „După toate eforturile instituțiilor și oamenilor implicați în reconstrucția caselor și a infrastructurii, astăzi putem spune că am arătat voință și caracter. S-a văzut că noțiunile de compasiune și solidaritate nu ne sunt străine. Am confirmat că putem fi săritori la nevoie. Am convingerea că solidaritatea este una dintre condițiile propășirii noastre spirituale și materiale”, a spus șeful statului.

Președintele Nicolae Timofti a mulțumit domnului Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova în acea perioadă, pentru implicarea sa personală în gestionarea exemplară a lucrărilor de reconstrucție a localităților calamitate.

”Cred că este posibil ca în fiecare sat din Republica Moldova să răsară case arătoase și drumuri bune, ca acelea pe care le-am văzut aici. Pentru aceasta trebuie să fim uniți și să ne continuăm calea spre lumea civilizată, spre Uniunea Europeană. Acum, după ce au început să se vadă rezultatele activității guvernelor pro-democratice de la Chișinău, înțelegem că aceasta este singura alternativă care ne poate aduce bunăstare, nouă și copiilor noștri”, a subliniat Nicolae Timofti.

Pentru construcția imobilelor în localitățile Cotul Morii, Sărăteni, Nemțeni și Obileni din bugetul de stat au fost alocate 220 de milioane de lei și au fost utilizate resurse financiare oferite de Guvernele României și Georgiei. Din totalul celor 685 de case, 61 de clădiri au fost ridicate de Asociația „Concordia”, iar 3 - de organizația caritabilă germană „Ajutor pentru sinistrați”.

În satul Cotul Morii, în care locuiesc 500 de familii, a fost inaugurat pe 1 septembrie 2013 un Gimnaziu-grădiniță, frecventat de 178 de elevi, iar în prezent au loc lucrări de racordare a instituției la rețelele de aprovizionare cu apă, prin forarea unei sonde, montarea unui turn și construcția unei stații de tratare a apei. În satul Obileni a fost inaugurat un stadion de minifotbal pentru gimnaziul din localitate.

În localitățile afectate de inundații au fost construite 19 kilometri de drumuri pietruite, anumite porțiuni fiind asfaltate. În anul 2013 au demarat lucrările de construcție a apeductului magistral pentru 10 localități din raionul Hâncești.

Din bugetul de stat pentru dezvoltarea localităților afectate de inundații în perioada 2010-2013 au fost valorificate 287 de milioane de lei.