CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Dacian Cioloş, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 11 octombrie a.c., la Reședința prezidențială, o întrevedere cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș.

Șeful statului a salutat prezența la Chișinău a Comisarului European și i-a mulțumit lui Dacian Cioloș pentru gestul de solidaritate al Comisiei Europene, care a propus recent Consiliului și Parlamentului European să deschidă complet piața comunitară pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, până la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

„Suntem deschiși să urmăm cu rigurozitate standardele europene de producere și de calitate, în ideea de a înainta cu fermitate pe calea dezvoltării agricole și a celei regionale în Republica Moldova. Regulile stricte, dar clare de pe piața europeană vor fi în beneficiul producătorilor moldoveni”, a spus Nicolae Timofti.

Dacian Cioloș, a declarat, la rândul său, că Uniunea Europeană va dubla în continuare susținerea politică acordată Republicii Moldova cu acțiuni și decizii practice. „Libera circulație a mărfurilor moldovenești în Uniunea Europeană și viitorul regim liberalizat de vize de care vor beneficia cetățenii moldoveni în spațiul comunitar vor demonstra clar și aspectele practice ale integrării europene a Republicii Moldova”, a notat oficialul european.

Dacian Cioloș a arătat că parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, va fi un semnal favorabil pentru potențialii investitori străini. „Datoria autorităților de la Chișinău este să asigure țării stabilitatea politică necesară, un cadru instituțional credibil și stabil, și un mediu de afaceri transparent și previzibil”,  a spus oficialul.

„Integrarea economică a Republicii Moldova în UE va contribui la crearea de noi locuri de muncă, dar și la creșterea calității vieții cetățenilor. Comisia Europeană poartă tratative privind liberalizarea pieței comunitare și pentru alte produse moldovenești, alături de vinuri, cu condiția ca producătorii să respecte standardele UE", a menționat Dacian Cioloș.„În Uniunea Europeană este loc și pentru producția agricolă din Republica Moldova”, a concluzionat Comisarul European.

În cadrul întrevederii, Nicolae Timofti și Dacian Cioloș au discutat și modalitățile de aplicare în Republica Moldova a prevederilor Programului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD). ENPARD este o inițiativă politică nouă, care face parte din angajamentul UE pentru creștere economică și stabilitate în vecinătatea sa și care recunoaște importanța agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă în mediul rural.