CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

La summitul pentru pace în Ucraina, Președinta Maia Sandu a reconfirmat angajamentul Moldovei pentru o pace justă și a consolidat parteneriate cu liderii europeni și nord-americani în beneficiul cetățenilor

În perioada 15-16 iunie, Președinta Maia Sandu a participat la summitul pentru pace în Ucraina, găzduit de Elveția. Evenimentul a reunit lideri din 100 de țări și organizații internaționale, care și-au reafirmat angajamentul pentru o pace justă și durabilă în Ucraina și în Europa. 

În mesajul său, din prima zi a summitului, șefa statului a subliniat: „Pacea în Ucraina este pacea în Moldova”. Șefa statului a punctat că pacea nu este capitularea în fața agresorului, iar ocuparea teritoriilor unei țări suverane nu poate fi fundamentul unei păci juste și durabile. Discursul integral poate fi citit aici

În cadrul evenimentului, Președinta a avut discuții cu mai mulți șefi de stat și de guvern. „Moldova are mulți prieteni în toată lumea. La summitul pentru pace în Ucraina, găzduit de Elveția, i-am reîntâlnit pe mulți dintre ei.”  

Șefa statului a vorbit cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, prim-ministrul Canadei Justin Trudeau, cu liderii statelor membre ai UE: președinții Alexander Stubb (Finlanda), Emmanuel Macron (Franța), Edgars Rinkevics (Letonia), Gitanas Nausėda (Lituania), Jonas Gahr Støre (Norvegia), Marcelo Rebelo de Sousa (Portugalia) și Nataša Pirc Musar (Slovenia), dar și cu prim-miniștrii Kaja Kallas (Estonia) și Kyriakos Mitsotakis (Grecia). A avut, de asemenea, discuții cu Președintele Albaniei Bajram Begaj, Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili și Președintele Muntenegrului, Jakov Milatović – țări cu care ne unește dorința comună de aderare la UE. Totodată, șefa statului a dialogat și cu Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European și Marija Pejčinović Burić, Secretar general al Consiliului Europei.  

Discuțiile au fost despre întărirea relațiilor de prietenie și cooperare în beneficiul cetățenilor noștri. „Partenerii internaționali văd Moldova ca un aliat de încredere în promovarea păcii – acasă, în Europa și în lume. Această unitate și dialogul constructiv cu partenerii noștri internaționali sunt esențiale pentru a asigura un viitor prosper și pașnic pentru Moldova”, a conchis șefa statului.