CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Gestionarea crizei pandemice, discutată de Președintele Maia Sandu și ex-ministrul Sănătății din România, Nelu Tătaru

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi cu Deputatul în Parlamentul României și ex-ministrul Sănătății în perioada martie-decembrie 2020, Nelu Tătaru. Oficialul a venit de la București ca să împărtășească experiența României în gestionarea crizei pandemice. La inițiativa Președintelui Maia Sandu, la ședință au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor noastre de profil - Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie -, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de Covid-19.

Șefa statului i-a mulțumit lui Nelu Tătaru pentru deschiderea de a împărtăși din experiența României și disponibilitatea de a face această vizită utilă la Chișinău în timpuri grele pentru ambele țări. „Am discutat despre problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”, a spus doamna Maia Sandu.

Un alt aspect important al discuției a vizat asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19.

„Am convenit ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune - soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a menționat Președintele Maia Sandu.