Discursul doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, la deschiderea Forumului de integrare europeană: Calea spre un viitor european al Moldovei

Excelențe, doamnelor și domnilor,

În acest an, Republica Moldova a marcat 30 de ani de independență - treizeci de ani de căutări și tranziție prelungită, în care experimentele de guvernare promovate de mai multe conduceri au eșuat, iar odată cu ele a eșuat edificarea unor instituții puternice, consolidarea economiei și dezvoltarea spiritului de coeziune socială. Un stat slab, vulnerabil a perpetuat guvernarea ineficientă și a permis creșterea fenomenului corupției, transformându-l într-un pericol real la adresa securității statului și a compromis aspirațiile a milioane de moldoveni de a-și construi un viitor prosper acasă. Aspirațiile noastre europene, la fel, au căzut pradă intereselor înguste sau ale politicienilor corupți.

Dar oamenii au învățat din experiența deceniilor de încercări nereușite. Ei au înțeles că lozincile despre integrare europeană nu înseamnă nimic, dacă sunt purtate de politicieni care merg pe contrasens cu valorile europene. De aceea, la ultimele scrutine, cetățenii au sprijinit un program de guvernare orientat pe justiție, pe combaterea corupției, pe consolidarea proceselor democratice, pe reguli egale pentru business și pe șansa creării locurilor de muncă bune aici, acasă.

Oameni cu opțiuni politice și experiențe de viață diferite, care vorbesc limbi și au identități etnice diferite, au votat pentru instituții publice puternice și o justiție echitabilă. Votul oamenilor a arătat clar care sunt prioritățile societății noastre.

Alegerile recente au mai arătat că prioritățile cetățenilor sunt aceleași ca și angajamentele asumate prin Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care trebuie să devină pe bune fundamentul agendei de transformare internă a țării.

Implementarea Acordului de Asociere, însă, nu a devenit o preocupare serioasă a instituțiilor statului. Chiar dacă, de câțiva ani, ne bucurăm de regimul liberalizat de vize și tot mai mulți producători autohtoni reușesc să-și comercializeze produsele pe piața europeană datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, aspirațiile europene ale cetățenilor au fost deturnate de guvernările corupte, iar implementarea Acordului de Asociere rămâne în continuare la un nivel foarte scăzut. Astăzi, provocarea noastră principală este să recuperăm timpul pierdut și să avansăm semnificativ în îndeplinirea angajamentelor asumate față de cetățeni, dar și față de partenerii noștri europeni.

Una dintre prioritățile mele în calitate de Președinte, în acest an, a fost restabilirea relațiilor Republicii Moldova cu comunitatea statelor europene, cu țările vecine și cu partenerii principali ai țării noastre, relații ce au stagnat în ultima perioadă din cauza eșecurilor de guvernare. În cadrul vizitelor și al contactelor la nivel înalt cu liderii de la București, Kiev, Varșovia, Paris, Berlin, Roma, Viena, Vilnius, Ljubljana și alte capitale, dar și Bruxelles, Strasbourg și New York, am obținut confirmarea interesului partenerilor noștri de a ne ajuta și de a investi în țara noastră. Am agreat și am semnat mai multe acorduri importante pentru cetățeni și pentru Republicii Moldova.

Astăzi, Republica Moldova se află într-o poziție diferită pe plan european și internațional decât era la sfârșitul anului trecut. Am început să restabilim respectul pentru țara noastră și imaginea țării noastre peste hotare. Partenerii noștri sunt mai pregătiți să ne ajute, văzând intenția fermă a oamenilor de a curăța statul și de a asigura modernizarea europeană a țării, precum și angajamentul nostru de a realiza voința cetățenilor.

Cel mai important partener în acest sens, pentru Republica Moldova, este Uniunea Europeană. Restabilirea bunelor relații cu instituțiile europene a ajutat țara noastră să treacă mai ușor prin criza pandemică. Datorită inițiativei Echipa Europa și Mecanismului de protecție civilă al UE, Moldova a primit ajutoare semnificative pentru echiparea sistemului medical și protejarea lucrătorilor din prima linie. Suntem prima țară de pe continent care a obținut vaccinuri prin intermediul platformei COVAX și a putut porni imunizarea anti-Covid la începutul lunii martie.

Restabilirea dialogului cu Bruxellesul ne-a permis să obținem sprijinul Uniunii Europene și pentru recuperarea economică a Republicii Moldova. Țara noastră a fost prima, din afara Uniunii Europene, care a primit oferta unui Plan european de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii 2,5 ani.

La sfârșitul lunii octombrie, după convocarea Consiliului de Asociere la Bruxelles, am agreat avansarea Agendei de asociere cu Uniunea Europeană care presupune, printre altele, lansarea Dialogului în domeniul politicii externe și de securitate a țării noastre cu UE. În același timp, Moldova este parte a Planului Economic și de Investiții al UE pentru Parteneriatul Estic, anunțat în luna iulie, care include și câteva inițiative emblematice pentru agenda noastră bilaterală.

Moldova a ales în mod clar și univoc modelul european de dezvoltare - care înseamnă standarde înalte de viață pentru oameni, instituții puternice, justiție funcțională și respectarea legii - și dorește să fie un partener credibil și previzibil pentru Uniunea Europeană, care ne sprijină pe această cale. În următorii ani, prioritatea dar și provocarea noastră este valorificarea oportunităților oferite de relația noastră cu instituțiile europene.

Realizarea Planului de redresare economică ne poate ajuta să restabilim capacitățile economiei noastre după criza pandemică și să adaptăm sistemul economic al țării la cerințele moderne ale pieței.

Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna decembrie, ne oferă ocazia să aprofundăm colaborarea în cadrul acestei inițiative regionale. Sper că, la eveniment, statele partenere vor obține un semnal clar de apropiere politică din partea Bruxellesului.

Urmează să explorăm și să valorificăm și oportunitățile oferite de Planul economic și de investiții anunțat de Uniunea Europeană pentru statele membre ale Parteneriatului Estic, care conține și inițiative pentru Republica Moldova. Participarea Moldovei ne va ajuta să ne integrăm în proiecte regionale ce deschid noi oportunități de colaborare și dezvoltare pentru țara noastră.

Vreau să menționez aici și cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană din perspectiva dezvoltării verzi. În procesul său de redresare economică post-Covid, Moldova trebuie să participe activ la Agenda verde europeană, care presupune dezvoltarea economică durabilă, cu grijă față de mediu. Această direcție de colaborare se regăsește atât în dialogul privind Agenda de asociere, cât și în Planul de redresare economică oferit de Uniunea Europeană.

Apreciem mult relația consistentă de bună-credință cu Uniunea Europeană, pe care dorim să o dezvoltăm în continuare, în beneficiul cetățenilor noștri. Pentru aceasta, trebuie să progresăm pe subiectele prioritare ale agendei noastre de reforme, care este și fundamentul dialogului dintre Chișinău și Bruxelles.

Mai întâi de toate, mă refer aici la reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt în Republica Moldova. Funcționarea statului de drept și respectarea legilor în Moldova depinde de capacitatea noastră de a face regulă în acest domeniu și de a curăța în profunzime sistemul judecătoresc, organele procuraturii și alte structuri de drept de persoane compromise și de practici ce viciază actul justiției. Starea justiției influențează direct alte aspecte ale vieții societății - mediul de afaceri, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice -, și, implicit, calitatea vieții oamenilor. Reforma justiției și combaterea corupției este prioritatea numărul unu și angajamentul nostru principal în fața cetățenilor.

O altă prioritate este reforma sectorului energetic. După cum ne-a arătat criza gazelor pe care am trăit-o în Moldova în luna octombrie, țara noastră depinde aproape în totalitate de surse externe de energie și este foarte vulnerabilă în fața provocărilor de pe această piață. Trebuie să creștem reziliența energetică a țării prin diversificarea surselor potențiale de energie, crearea de stocuri de rezervă, dezvoltarea capacităților interne de producție, inclusiv a energiei regenerabile, și consolidarea eficienței energetice a clădirilor și întreprinderilor. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru oferirea ajutorului de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei gazelor și contăm pe avansarea dialogului nostru în domeniul energetic în perioada imediat următoare.

Reforma sectorului de securitate este, de asemenea, o prioritate importantă. Avem nevoie aici de o viziune complexă, adaptată provocărilor timpului. Problema transnistreană, instituțiile slabe ale statului, riscurile de mediu, precum seceta, inundațiile, accesul cu apă, campaniile de dezinformare și alte riscuri hibride - toate aceste probleme prezintă pericole reale pentru țara noastră și trebuie abordate din punctul de vedere al securității statului. Sper că discuțiile de astăzi pe subiecte de securitate și pe problema reintegrării țării vor contribui la identificarea unor soluții durabile. Sunt convinsă că lansarea dialogului politic și de securitate cu Uniunea Europeană ne va ajuta să ne reconstruim sistemul de securitate astfel încât să găsim soluții optime pentru aceste riscuri.

Avem în față o sarcină grea, cu multe provocări. Ceea ce ne propunem să facem nu este ușor de realizat, mai ales în condițiile unui stat ale cărui instituții sunt încă slabe și vulnerabile. Acest efort de transformare internă profundă a Republicii Moldova, având la bază Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie să devină un proiect național cu implicarea tuturor - a instituțiilor publice, a societății civile, a sectorului privat, a mediului academic, dar și a cetățenilor. Dacă fiecare va pune umărul la transformarea țării, putem fi siguri că schimbările se vor produce mai repede și vor fi de durată.

Totodată, trebuie să consolidăm capacitățile instituțiilor statului. Ele trebuie să revină în slujba oamenilor, să presteze servicii de calitate și să ofere soluții pentru problemele cu care se confruntă cetățenii. Avem nevoie de un sistem educațional care poate pregăti o generație nouă de funcționari publici pentru instituții și care poate educa specialiști conectați la necesitățile pieței.

Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării. Vor fi ani cu provocări majore, dar și ani în care putem pune bazele unui stat înnoit - mai rezistent, mai transparent, mai prosper, mai prietenos cu cetățenii săi. Și dacă vom acționa împreună și vom pune umărul cu toții, cu sprijinul prietenesc al Uniunii Europene și al altor parteneri, putem reuși. Republica Moldova poate reuși. Pentru că noi suntem mai puternici împreună.

Vă mulțumesc.