CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Reprezentanții Administrației prezidențiale au efectuat vizite de studiu în Cehia și Polonia

În perioada 19-21 noiembrie a.c., reprezentanţi ai Administrației prezidențiale au efectuat vizite de studiu în Republica Cehă și în Polonia. Deplasările delegaţiilor, din care au făcut parte secretarul general adjunct al Preşedinţiei, Vladimir Șarban, consilieri prezidențiali și angajaţi, au avut loc în cadrul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. 

În Republica Cehă, membrii delegației au avut întrevederi cu reprezentanții Oficiului Președintelui Republicii Cehe, Cancelariei Senatului și ai Ministerului Justiției. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de activitatea șefului statului (rolul, atribuțiile, colaborarea cu autoritățile și instituțiile publice), precum şi Oficiului Președintelui (locul şi rolul în sistemul public, atribuțiile, statutul angajaților administrației prezidențiale, procesele și relațiile de management dintre departamentele acesteia). În cadrul reuniunilor s-a discutat și despre sistemul judecătoresc din Cehia.

În Polonia, membrii delegației au avut întrevederi cu consilieri ai președintelui polonez, Bronislaw Komorowski,  cu vice-miniștrii Afacerilor Externe, Afacerilor Interne și Apărării, precum și cu reprezentanți ai Biroului Național de Securitate. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de parcursul european al Republicii Moldova, conflictul transnistrean şi consolidarea colaborării moldo-poloneze în domeniul apărării și securității.

Buna desfășurare a acestor întrevederi a fost posibilă grație suportului și asistenței oferite de către misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în Republica Cehă și în Polonia.