CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Prima Doamnă a participat la Reuniunea mondială privind autismul

Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, a participat joi, 26 septembrie a.c., la cea de-a șasea Reuniune mondială privind autismul, desfășurată la New York, în Statele Unite ale Americii.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. La ședință au participat soțiile șefilor de stat și de guvern din mai multe state ale lumii.

În cadrul reuniunii, Primele Doamne și-au împărtășit experiența în ceea ce privește susținerea activității instituțiilor de stat și organizațiilor neguvernamentale implicate în activitatea de conștientizare a autismului.

Margareta Timofti a purtat discuții cu Suzanne și Bob Wright, co-fondatorii organizației internaționale Autism Speaks, cu Ban Soon-taec, soția Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și cu Dragica Nikolić, Prima Doamnă a Serbiei, despre experiența Republicii Moldova în domeniul conștientizării autismului.

„În 2013 a fost semnat un acord între Ministerul Educației și asociația SOS Autism, care prevede responsabilitatea reciprocă a părţilor în vederea elaborării unor programe educaționale specifice, asigurarea unor medii educaționale adecvate, care să favorizeze dezvoltarea copilului cu autism, incluziunii lor școlare, acordării asistenței cadrelor. De asemenea, la Chișinău este în proces de renovare un Centru destinat copiilor autiști, unde aceștia și părinții lor vor beneficia de asistența specialiștilor”, a declarat Margareta Timofti.