CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președinta Maia Sandu a participat la deschiderea Centrului de Justiție Familială al Poliției

Șefa statului a fost prezentă astăzi la ceremonia de inaugurare a Centrului de Justiție Familială al Poliției (CJFP), la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, Ambasadorul SUA acreditat la Chișinău, Kent D. Logsdon, și Secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall. 

În cadrul evenimentului, Președinta Maia Sandu a subliniat că: „Deschiderea Centrului de Justiție Familială al Poliției reprezintă, din păcate, o tristă necesitate. Cu toții știm că în țara noastră violența domestică este încă un fenomen foarte răspândit. Statisticile sunt în continuare descurajatoare, dar indiferent de statistici, fiecare femeie sau fată care suferă de pe urma violenței domestice este cu una prea mult! Violența domestică nu este o problemă de familie, ci o încălcare a demnității umane. Bătaia nu a fost niciodată ruptă din rai, ci a fost și este o formă de brutalitate inacceptabilă. Și este nevoie de un efort susținut al tuturor autorităților - poliție, asistență socială, școală, sistemul medical, dar și al justiției - pentru a scoate la lumină orice asemenea situații și a da dovadă de toleranță zero. Iar noi toți ar trebui să nu întoarcem capul dacă vedem o femeie lovită pe stradă sau în ogradă - sau dacă auzim strigătele unui copil cerând ajutor”. 

În incinta centrului, victimele violenței domestice vor beneficia de sprijinul necesar din partea tuturor specialiștilor și instituțiilor implicate în documentarea unor asemenea cazuri. Astfel, victimele vor primi îngrijire medicală, consiliere psihologică, asistență juridică, precum și posibilitatea de a fi audiate pe loc, în condiții speciale. De asemenea, aici vor fi însoțite pe întreaga durată a procesului penal. „Însă mai ales - vor fi primite într-un spațiu în care vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate și nu judecate”, a subliniat Președinta. 


De asemenea, șefa statului a mai declarat că prin operaționalizarea CJFP, Republica Moldova mai face încă un pas pe calea prevenirii violenței domestice.