Nicolae Timofti: „Să votăm împreună pentru un viitor european!”

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat astăzi, 24 noiembrie a.c., un mesaj către cetățenii țării în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie a.c.

Vă prezentăm textul integral al mesajului:

”Stimați concetățeni,

Pe data de 30 noiembrie 2014 sunteți chemați să vă exercitați dreptul constituțional de a vota un nou Parlament al Republicii Moldova.

Este important să înțelegem cu toții un lucru simplu, dar fundamental, și anume că de felul cum vom vota la 30 noiembrie depinde viitorul nostru, al copiilor și nepoților noștri. Acum se hotărăște soarta noastră.

În istoria Republicii Moldova am avut 3 oportunități de a face pasul decisiv către Europa, un spațiu al libertății, bunăstării și securității.

O primă șansă am avut-o în anii 91-93. O a doua – în anii 98-2000 Am irosit acele șanse, dându-ne votul forțelor antieuropene.

Am plătit pentru acele decizii ale noastre. Țara și oamenii au sărăcit, iar mulți dintre ei au luat drumul străinătății, în căutarea unui trai mai bun. Republica Moldova a rămas în urma statelor din fostul lagăr socialist, care au ales calea dezvoltării, aderând la Uniunea Europeană.

Avem și noi acum această șansă, pe care istoria ne-o oferă pentru a treia oară, ca noi să ne situăm în rând cu popoarele civilizate din Europa Occidentală. Este de datoria noastră să ne ridicăm la înălțimea acestui moment istoric, să ne îndeplinim misiunea civică.

Europa ne susține: politic, financiar și economic. Rămâne ca și noi să ne confirmăm adeziunea la cursul european, să fim consecvenți. Să ne depășim nemulțumirile de moment, să fim uniți în fața celor care nu ne vor binele.

Dragi compatrioți,

Câmpul democratic din țara noastră este folosit în această perioadă electorală de către unii concurenți în scopul manipulării și devierii noastre de la cursul firesc al țării de europenizare, de modernizare a societății, curs pe care l-am ales prin votul nostru în 2009 și 2010.

În acest scrutin electoral participă forțe politice care doresc întoarcerea noastră în trecutul tulbure și sărăcăcios din care ne-am desprins cu multă greutate, cu sforțări uriașe și cu sacrificii umane majore.

Persoane și partide dubioase, necunoscute de popor, finanțate din surse suspecte și din străinătate, ne vorbesc nouă acum despre uniuni vamale și proiecte asiatice iluzorii, atacând fundamentul european pe care așezăm țara noastră.

Nu i-am auzit niciodată pe acești falși politicieni să ceară retragerea armatei străine de pe teritoriul Republicii Moldova, sau să-și expună dezacordul față de interzicerea exporturilor de produse agricole în plină campanie de recoltare!

Dimpotrivă - i-am văzut bucurându-se când țara noastră a fost supusă unor embargouri comerciale. Nici nu e de mirare, de vreme ce tot ei le-au cerut stăpânilor lor din afara țării să ne instituie aceste blocaje comerciale.

Se creează impresia că sloganul care li se potrivește cel mai bine acestor politicieni anonimi este: cu cât mai rău Moldovei, cu atât mai bine lor!

Sunt în fața Dumneavoastră pentru a vă îndemna să nu vă lăsați manipulați de aceste forțe ale căror scop este de a menține Republica Moldova în genunchi, într-o permanentă stare de sărăcie și insecuritate.

Transformările prin care am trecut în ultimii ani au adus în țara noastră un nou suflu și rezultate vizibile în toate domeniile.

Republica Moldova se schimbă la față. Stau mărturie sute de kilometri de drumuri noi, zeci de instituții publice: școli, grădinițe, centre medicale, și alte clădiri de menire socială reabilitate, servicii publice îmbunătățite, și multe altele.

În acest an am început să călătorim liber în Europa.

Există însă riscul să pierdem acest drept, dacă nu vom susține proiectul pro-european.

Eu cred în șansa noastră de a face din Republica Moldova o țară înfloritoare, în care să existe locuri de muncă bine plătite, în care copiii să fie îngrijiți și educați cum se cuvine, acasă, de către părinții lor, care să nu mai fie nevoiți să apuce drumul străinătății.

Vecinii noștri din Ucraina ne-au dat un exemplu, acum câteva săptămâni, alegând un Parlament și un Guvern pro-european.

Să urmăm acest exemplu, ca să nu ne pomenim ca pe o insulă izolată, între doi vecini pro-europeni, România și Ucraina.

Cred în înțelepciunea Dumneavoastră și vă mulțumesc. Să votăm împreună pentru un viitor european!”