CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti: „Să aducem valorile europene la noi acasă”

Președintele Nicolae Timofti a ținut astăzi, 3 noiembrie a.c., un discurs în cadrul mitingului în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Vă prezentăm textul integral al alocuțiunii șefului statului:

„Stimați concetățeni,

Am venit la această manifestare ca un simplu cetățean. Când e vorba de destinul țării și al oamenilor, nu funcțiile sunt importante, ci pornirea lăuntrică de a pune umărul la realizarea unei cauze nobile. Am venit să fim împreună şi să susținem o idee națională – cauza europeană a Republicii Moldova.

De-a lungul ultimilor 25 de ani, ne-am adunat aici, în Piața Marii Adunări Naționale în momentele de răscruce. Aici ne-am exprimat voința de a fi liberi și de a ne construi singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă şi citită şi de noi în grafia latină.

Astăzi, ne-am reunit din nou pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani ai mișcării de eliberare națională, că Republica Moldova este o țară cu destin european.

În orice lucrare migăloasă, avem nevoie de încredere și de răbdare. Când sădim un pom, nu-i așteptăm roadele peste noapte, ci îl îngrijim cum putem mai bine și ne înarmăm cu răbdare. Așa trebuie să procedăm și în cazul proiectului nostru european. În ultimele 2 decenii am irosit destul timp în experimente și iluzii. Dar nu mai putem oscila între două direcții, pentru că s-a văzut că asta ne-a dăunat.

Chiar dacă nu suntem pe deplin mulțumiți de ce avem la ora actuală, trebuie să credem în șansa noastră și în steaua noastră. Avem destule exemple, ale unor națiuni care s-au ridicat din cenușă, cum este Germania post-belică, România, sau Portugalia, care ne sunt mai familiare.

Integrarea europeană este o șansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și pentru a clădi o societate care să aibă un sens și o viziune. E vorba și de securitatea noastră colectivă și personală, de circulația liberă a persoanelor și a mărfurilor. E vorba de modernizarea și civilizarea țării noastre.

Să începem fiecare de la sine, de la casa și strada noastră. Să aducem valorile europene la noi acasă. Niște valori care nu ne sunt străine, dar pe care le-am uitat sau le-am neglijat. Să ne vindecăm bolile care ne țin pe loc: corupția de la toate nivelele, dezordinea și alte vicii pe care le mai întâlnim în instituțiile statului şi în viața cotidiană. Să nu acceptăm fărădelegea, care este ucigătoare pentru viitorul nostru.

Avem nevoie, așadar, de un efort consolidat, al tuturor. De implicare în numeroasele proiecte de modernizare care au fost lansate în diverse domenii, cu susținerea partenerilor și prietenilor occidentali.

Peste 3 săptămâni, la Vilnius, vom primi un nou semnal de încredere din partea Uniunii Europene, și va trebui să muncim mai mult și cu mai multă încredere pentru a ne alinia la standardele de viață comunitare.

Interesul comunității internaționale și al nostru, al tuturor, este ca Republica Moldova să devină o țară prosperă, stabilă și democratică. Sunt sigur că avem puterea să realizăm această misiune, pentru noi și pentru viitoarele generații.

Moldova aparține Europei! Hai, Moldova, în Europa!”