Igor Dodon a avut o întrevedere cu o delegație a Guvernului Rusiei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, ministrul rus al Agriculturii, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, Dmitri Patrușev și Viceministrul de Externe al Rusiei, Grigore Karasin.

După discuțiile în format lărgit, Igor Dodon împreună cu dl Kozak au susținut un briefing, în cadrul căruia au anunțat că Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vasile Șova a fost numit, astăzi, copreședinte al Comisiei Interguvernamentale bilaterale din partea țării noastre. De asemenea, șeful statului a specificat că astăzi este planificată și prima întrevedere de lucru dintre Șova și Patrușev.

Totodată, Președintele țării și-a exprimat încrederea că această numire va avea un rol important în reluarea activității depline a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse, care nu s-a întrunit din luna noiembrie 2016. "Pe agenda bilaterală s-au acumulat foarte multe chestiuni care necesită implicarea urgentă a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, lucru care a fost imposibil în cazul guvernării anterioare", a remarcat Igor Dodon.

De asemenea, șeful statului a comunicat faptul că s-a adresat către conducerea Federației Ruse cu rugămintea de a fi prelungit acordul cu privire la exportul fără taxe pe piața rusă, pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești.

Igor Dodon a ținut să menționeze că o înțelegere în acest sens a fost obținută la rugămintea sa, în cadrul întrevederii cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a avut loc în toamna anului 2018. "Acest acord presupune anularea taxelor pentru unele categorii de produse autohtone, pentru perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2019. Acest lucru a majorat semnificativ volumul exporturilor producției agroindustriale moldovenești în Rusia și a permis agenților economici autohtoni să economisească sute de milioane de lei", a declarat Președintele RM.

În cadrul discuției, șeful statului a venit cu rugămintea către partea rusă de a soluționa problema privind eliberarea autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești cu transport auto de mare tonaj pe teritoriul Ucrainei. În context, oficialii au examinat posibilitatea extinderii listei întreprinderilor moldovenești din domeniul conservelor și al vinificației, care ar putea exporta în Rusia. Igor Dodon a menționat că ceastă chestiune, cu siguranță, va fi inclusă în agenda Comisei Interguvernamentale a celor două țări.

În final, în timpul întrevederii cu partenerii ruși, Președintele a subliniat necesitatea inițierii negocierilor cu privire la livrările gazelor naturale în Republica Moldova. Reiterăm că este vorba despre un acord separat cu privire la tranzitarea pe teritoriul Ucrainei și la tariful la gaze pentru țara noastră.