CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Maia Sandu către Comisarul Olivér Várhelyi: „Ajutorul UE este foarte important pentru stabilizarea situației economice din țara noastră”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în după-amiaza zilei de astăzi o întrevedere cu Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Vecinătate și Politica de Extindere. Printre subiectele abordate au fost actualizarea Acordului de Asociere, elaborarea în comun a unui plan de acțiuni specific necesităților țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic și oferirea asistenței necesare Republicii Moldova pentru a aborda problemele imediate cu care se confruntă cetățenii.

„Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a atenua impactul crizei economice și sanitare, în special, pentru a sprijini agricultorii și antreprenorii.
Interesul Republicii Moldova este să extindem și să aprofundăm cooperarea cu UE în mai multe domenii, inclusiv pe dimensiunea politicii externe, precum și în ceea ce privește integrarea continuă în domeniile economic, energetic, de protecție a mediului și al serviciilor”, a declarat după întrevedere Președintele Maia Sandu. „Am discutat despre modul în care putem colabora cu Uniunea Europeană pentru a reuși să creăm noi locuri de muncă și noi oportunități, precum și despre modalitățile prin care UE poate sprijini Republica Moldova în vederea lansării proiectelor în sistemul energetic și de infrastructură”, a menționat șefa statului.
Un alt subiect abordat în cadrul discuției a fost despre cooperarea și asistența directă oferită de UE pentru localitățile și primăriile din Republica Moldova. Doamna Maia Sandu a accentuat că acest tip de susținere ar ajuta țara noastră să consolideze democrația la nivel local și să micșoreze dependența administrației publice locale față de finanțarea condiționată prin presiuni politice.

De asemenea, Președintele Maia Sandu a solicitat majorarea sprijinului dedicat Republicii Moldova pentru anii următori. „Am subliniat că ajutorul UE este foarte important pentru stabilizarea situației economice din țara noastră, mai ales pentru a diminua efectele pandemiei. Ne dorim o colaborare strânsă cu Comisia Europeană în vederea modernizării țării noastre în beneficiul tuturor cetățenilor”, a menționat la lidera de la Chișinău la finalul întrevederii cu Comisarul Olivér Várhelyi.