Președintele Maia Sandu a participat la lansarea apelului investițional pentru suplinirea finanțării pentru COVAX

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la un eveniment global online important, la invitația Alianței pentru Vaccinare (GAVI). E vorba de lansarea apelului investițional pentru suplinirea finanțării pentru platforma COVAX, inițiativă ce oferă donații importante de vaccin pentru 92 de state cu venituri reduse în cadrul pandemiei de Covid-19.

„Am cerut sprijinul comunității pentru extinderea ofertei platformei peste 20% din necesitățile naționale ale statelor beneficiare. Am solicitat totodată sprijinul pentru negocierea cumpărării vaccinului direct de la producători, cu participarea COVAX, printr-un mecanism de împărțire a costurilor care ne-ar garanta un preț avantajos”, a spus doamna Maia Sandu.

La eveniment au participat șefi de state și guverne, conducători ai companiilor farmaceutice și organizațiilor internaționale, manageri ai fundațiilor de caritate și lideri de opinie mondiali. Participanții s-au angajat să contribuie cu peste 2 miliarde de dolari suplimentari pentru sprijinirea activității COVAX, care salvează vieți în toată lumea.

„Moldova este prima țară din Europa care a primit donații de vaccin pe platforma COVAX, ceea ce ne-a permis să avansăm în vaccinarea medicilor și personalului din prima linie și să continuăm cu vaccinarea profesorilor, polițiștilor, persoanelor expuse riscurilor sporite și a vârstnicilor”, a menționat Președintele Maia Sandu.

Platforma COVAX a fost lansată anul trecut de Alianța pentru Vaccinare GAVI, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea de Epidemii (CEPI), alături de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, și este finanțată prin contribuțiile a peste 60 de țări, fundații și donatori privați din toată lumea.

Informații suplimentare despre eveniment aici: https://www.gavi.org/gavi-covax-amc-launch-event-april-2021